sv
  • Teror

  • Teror

  • Teror

Teror

Teror kartaTeror är en av de vackraste byarna på Gran Canaria. Byn karaktäriseras av den speciella koloniala stilen, med enorma dörrar, ramar, fönster och balkonger, gjorda av mörkt snidat trä.

Många av byggnaderna är så gamla som från 1500 talet, och på grund av deras arkitektoniska rikedom, utsågs hela centrala Teror till ett nationell monument 1979.

Byn är byggd runt en basilika som heter Nuestra Señor del Pino, som är dedikerad till Gran Canarias skyddshelgon, Las Virgen del Pino. Enligt legenden visade hon sig själv exakt där basilikan är byggd, den 8 september 1481. Denna dag och påföljande vecka, firas varje år i Teror.

Apollo: Prisvärda vinterresor - de bästa hotellerbjudandena.
Plaza del Pino

Plaza del Pino med basilikan Nuestra Señora del Pino

Museet Casa Museo de los Patrones de la Virgen ligger nära basilikan. I den här byggnaden, som är från 1600 talet, kan besökare se målningar, fotografier, vapen och antika möbler, som representerar de rikas livsstil under den tiden.

Varje söndag hålls marknad i Teror. Här kan man hitta en stor mängd varor, bland annat specialiteter från Teror. Exempelvis den kryddiga korven Chorizo de Teror och godis, gjort av lokala nunnor, på traditionellt vis.

Bergsbyn Teror

En annan specialitet på marknaden är bakverk bakade av nunnorna på klostret Monasterio Cisterciense. De mest kända produkterna är Truchas (kakor med mandel och sötpotatis), Mantecados (söta bullar) och Roscos de Anís (bullar med anis). När det inte finns någon marknad kan de smakrika specialiteterna istället köpas på klostret som ligger i norra delen av gamla stan. Teror är också känt för sitt mineralvatten, Agua de Teror, som man utvinner från naturliga källor, strax utanför byn.

Teror sett från ovan

Teror sett från ovan

Teror är bara en av flera spännande bergsbyar på Gran Canarias norra sida. Vi rekommenderar att hyra en bil och besöka andra orter som Arucas, Firgas och Tejeda. Alla är intressanta byar och alla har de sin egen charm och prägel.

Karta över Teror
I mitten på kartan finns bergsbyn Teror. Den södra delen är gamla stan, och Basilica Nuestra Señora del Pino är markerad på kartan. Zoomar du in lite på kartan ser du en stor parkering i östra delen av staden.