sv
Firgas

Firgas

Firgas ligger i bergslandskapet på Gran Canarias norra del, ca fem kilometer från kusten.

Firgas är även känd som Villa de Agua, eftersom just vattnet spelar en stor roll i stadens historia. Firgas är således en av de två största producenter av källvatten på Gran Canaria, och en av stadens största attraktioner är faktiskt en 400 år gammal kvarn.

Vattnets inflytande sätter också sin vackra prägel på stadens centrum. Längs gatan Paseo de Gran Canaria har man byggt ett vackert konstgjort vattenfall, som stegvis faller 30 meter. Vid sidan om vattenfallet står en lång rad färgglada bänkar, utsmyckade med motiv från de sju kanariska öarna.

Firgas Gran Canaria

Stadens centrala torg heter San Roque och här hittar man rådhuset tillsammans med en kyrka från 1500-talet. I närheten av torget har flertalet lokala konstnärer sina butiker, varifrån de företrädesvis säljer produkter skapade av trä.

Firgas restauranger är kända för att servera kanariska maträtter, då inte minst Potaje de Berros, en vattenkrassesoppa med massor av grönsaker. Vattenkrasse växer vilt runt Firgas och restaurangen El Rincón de Marcos är känd för att använda vattenkrasse i många av sina rätter, som sallader, bröd, aioli och även i deras flan (spansk dessert).

Firgas

Resan till Firgas går genom ett vackert bergslandskap med många utsiktspunkter längs rutten. Det finns inga hotell i staden, men flera privata hem/rum som hyrs ut.

För de som kommer med hyrbil finns det en kommunal parkering längs väg GC-30, alldeles intill ett litet café där man kan köpa churros. Det går även en buss från Las Palmas till Firgas.

Karta över Firgas
Den vackra gatan Paseo de Canarias kan ses i mitten på kartan. Bara 50 meter åt nordväst ligger torget San Roque, ett charmigt torg med ett fint rådhus. I den norra änden av Paseo de Canarias finns en fontän där vatten kommer ut ur munnen på sex grodor.