sv

Tejeda

Tejeda kartaTejeda är en liten men väldigt charmerande landsby som ligger mer eller mindre mitt på Gran Canaria. Exakt i mitten ligger Tejeda dock inte då öns geografiska mitt markeras av ett närliggande stenkors, Cruz de Tejeda, som även är värt ett stopp på turen.

Som i många andra landsbyar på Gran Canaria är det kyrkan som är knutpunkten i Tejeda. Intill kyrkan ligger biblioteket, postkontoret och det lilla skulpturmuseet Museo de Esculturas Abraham Cárdenes. Runt kyrkan ligger även flera av de välbevarade vitkalkade husen, och det finns massor av blommor och träd på de mysiga gatorna.

När hungern infinner sig finns fem små restauranger i närheten av kyrkan, men spana även in Restaurante Texada strax söderut. Här brygger de ett eget öl och en av de tre varianterna är baserad på mandlar från lokalområdet. Om ni är sugna på glass kan ni besöka Heladería LaLexe, som tillverkar sin egen glass med många unika smaker.

Tejeda Gran Canaria

Tejeda är omgivet av en obeskrivligt vacker natur som alla naturälskare bör uppleva. Från byn kan man se höga berg, stora skogsområden och marker anlagda som terrasser på bergssluttningarna. Tejeda är även känt för sina många mandelträd vars vackra vita och rosa blommor slår ut i början av februari – vilket markeras med den årliga byfesten Fiestas del Almendro en Flor. De många mandelträden har gett inspiration till flera av byns specialiteter, inte minst Bienmesabe som är en välsmakande kaka/efterrätt med malda mandlar som huvudingrediens.

Tejeda byfest

Fiestas del Almendro en Flor

På promenaden runt i Tejeda frestar många småbutiker med lokala specialiteter som kan avnjutas vid en av de många utsiktspunkterna, så kallade miradors. En av de bästa är Plaza Mirador del Ayuntamiento där man möts av en imponerande utsikt till bl.a. Roque Nublo, som är Gran Canarias mest berömda klippa.

Tejeda berg

Den vackra naturen bjuder in till vandringar, och vandra är det många som gör. Flera av stigarna sträcker sig ända tillbaka till den tid då öns urbefolkning, guanchererna, rörde sig runt på ön. Dessa stigar kallas för Caminos Reales, som fritt översatt betyder kungliga stigar. Om ni kommer hit för att vandra, kom ihåg att Tejeda ligger på 1050 meters höjd vilket gör byn till en av de kallaste på Gran Canaria.

Karta över Tejeda
På mitten av kartan ses den lilla landsbyn Tejeda. Zoomar man in lite blir kyrkans stora röda tegeltak tydligt. Strax ovanför kyrkan ses byns officiella simbassäng. Stenkorset Cruz de Tejeda ligger 2 km nordost om byn. Den enorma klippan Roque Nublo ligger 3 km söder om Tejeda, men kan som nämnt ses från flera platser i byn.