sv

Karta över Gran Canaria

Gran Canaria är en spansk ö i det kanariska havet i Atlanten. En titt på kartan avslöjar snabbt att Gran Canaria geografiskt tillhör Afrika. Det är bara 200 km till den afrikanska västkusten, medan det är 1 250 km till det spanska fastlandet.

Gran Canaria är den näst största Kanarieön. Den största är Teneriffa, medan de andra öarna är Lanzarote, La Palma, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro samt fem mindre öar.

Gran Canaria karta

Som kartan visar är Gran Canaria nästan helt rund. Öns diameter är på de flesta ställen 45-50 km, och den totala ytan är 1 560 km². Som jämförelse är Teneriffas yta 2 034 km².

Gran Canarias huvudstad är Las Palmas, som kan ses i det nordöstra hörnet på kartan ovan. Knappt hälften av öns ca. 850 000 invånare bor här, medan Telde, lite söder om huvudstaden, är den näst största staden.

De populära semesterorterna ligger på sydkusten. Flera av dem har vuxit ihop genom åren, till exempel Playa del Ingles, Maspalomas och San Agustin längst ner på kartan. Även Arguineguin och Patavalaca har blivit en storstad. Den nyaste semesterorten på sydkusten är Playa Taurito, där det uteslutande bor turister.

Roque Nublo

Roque Nublo

Gran Canaria är en vulkanö och därför mycket bergig. Bergen är särskilt koncentrerade runt öns mitt, och på 1 956 meters höjd ligger den högsta punkten Morro de La Agujereada. Lustigt nog trodde man länge att den högsta punkten var Pico de las Nieves, men den är 7 meter lägre. Den mest kända klippan är Roque Nublo, som är öns tredje högsta punkt (markerad på vår karta).

Cruz de Tejeda Gran Canaria

Cruz de Tejeda

Nästan mitt på Gran Canaria ligger den mycket charmiga bergsbyn Tejeda. Det är dock inte riktigt i mitten, eftersom öns mitt är markerat med korset Cruz de Tejeda ca. 2 km nordost om Tejeda. Andra mysiga bergsbyar inkluderar Arucas, Firgas och Teror. Alla finns med på kartan.

Maspalomas

Maspalomas öknen

Gran Canarias största naturliga attraktion är Maspalomas-öknen på öns allra södra spets. Det är en 400 hektar stor öken, som blev naturreservat år 1994. Du hittar många andra attraktioner här.