sv
Galdar

Gáldar

Galdar kartaGáldar är en spännande stad på norra Gran Canaria. De som kommer körandes längs motväg GC-2 har utan tvekan lagt märke till den färgstarka byn, som i sin östra utkant klättrat upp på berget Montaña de Gáldar. Det finns många bra anledningar till att ta av från motorvägen och besöka denna historiskt intressanta stad.

Den är en del av Gran Canarias många attraktioner.

Området runt Gáldar var i många århundranden centrum för guanchererna, urbefolkningen på Gran Canaria. I slutet av 1400-talet invaderade Spanien Kanarieöarna, och ’nya’ Gáldar grundades då av spanjorerna runt 1484. En del av arkitekturen från den tiden kan fortfarande upplevas i staden, och för besökare är det tydligt att staden är stolt över sitt arv från guanchererna.

Galdar Cueva Pintada museum

Cueva Pintada museum

Tydligast är detta i arkitekturmuseet Cueva Pintada som gömmer Kanarieöarnas bästa kvarlevor från guancherernas grottor, redskap och levnadsbevis. Det är dock grottmålningarna som museet är mest känt för, och Cueva Pintada betyder just ’målad grotta’ på spanska. Museet är stort, särskilt det täckta området med grottorna, och en guidad tur tar 50 minuter.

Galdar museum

Själva staden Gáldar är också intressant. Stadens hjärta är Plaza de Santiago som är en stor och vacker plats med massor av blommor, gamla träd, bänkar och en vacker fontän. Platsen runtom är omgiven av vackra klassiska hus i all världens färger, och västerut ligger den katolska kyrkan Parroquia de Santiago Apóstol. Plaza de Santiago är utan tvekan en av Gran Canarias vackraste platser.

Galdar Plaza de Santiago

Plaza de Santiago

Vid Plaza de Santiago börjar gågatan Capitán Quesada som har många små butiker, caféer och restauranger. På denna gata ligger även museet Casa-Museo Antonio Padrón som ställer ut verk av författaren, målaren och skulptören Antonio Padrón, som kommer från just Gáldar. Längre ner på gatan ligger den populära inomhusmarknaden Recova de Gáldar där det framför allt säljs lokala matvaror. Testa den lokala fårosten Cortijo de Caideros som är en av de mest prisbelönta ostarna på Gran Canaria.

Galdar Gran Canaria

Allt som allt är Gáldar een spännande stad som helt klart är värd att spendera en halv, eller kanske till och med en hel, dag i. Om du efteråt behöver ett dopp i havet så ligger den vackra sandstranden Playa de Sardina del Norte inte många kilometer bort, och även här finns flera bra restauranger.

Karta över Gáldar
På kartans vänstra sida ses Gáldar, och på den högra sidan berget Montaña de Gáldar. Det vita, nästan trekantsformade området i stadens södra del är museet Cueva Pintada. Längst ner på kartan syns motorvägen GC-2 som förbinder Las Palmas i öst med Puerto de las Nieves i väst.