sv
Gran Canaria klimat

Gran Canaria klimat

Gran Canaria ligger i Atlanten väster om Nordafrika. Detta i sin tur ger ön ett subtropiskt havsklimat med jämnt och behagligt väder året runt.

På den sydliga halvdelen av Gran Canaria är vädret generellt bäst och här är temperaturerna ofta upp till fem grader högre än på öns nordliga delar. Den stora skillnaden beror på bergen som delar ön, och fenomenet ses också på en del andra kanariska öar.

På det sydliga Gran Canaria skiner solen över 300 dagar om året, och långt de flesta dagarna kan därmed tillbringas på stranden. Dagstemperaturerna håller sig normalt mellan 20-30 grader året runt. Under sommarmånaderna kan varma vindar från Sahara förorsaka värmeböljor med upp till 40 grader. Det regnar mycket sällan, och när det väl regnar, är det ofta bara korta regnbyar, mest under november och december.

Vattentemperaturerna är rätt stabila kring 20 grader året runt. Under sommarmånaderna och en bra bit in i oktober klättrar vattentemperaturen dock på mer behagliga 22-23 grader.

Vädret under hösten (september, oktober och november)
Under den här perioden startar svenska charterbolagens högsäsong på Gran Canaria, inte minst omkring skolornas höstlov. På sydkusten är det nästan garanterat bra väder med massor av sol och temperaturer mellan 25-30 grader. Under en veckas vistelse är det sällan mer än en halv dag med molnigt väder.

Vädret under vintern (december, januari och februari)
Vintermånaderna har de lägsta temperaturerna, men de flesta dagar är tillräckligt varma för att kunna ligga på stranden eller vid swimmingpoolen. Solen skiner i genomsnitt 5-6 timmar om dagen, medan kvällarna kan vara en aning kyliga, och man har vanligtvis behov av en varmare tröja när man är ute på kvällen. Den milda vintern gör Gran Canaria ytterst populär under jullovet.

Vädret under våren (mars, april och maj)
Våren bjuder på soligt väder och nästan sommartemperaturer, särskilt under april och maj. I genomsnitt är det 7-8 timmars sol om dagen, och kvällarna är normalt också ganska varma. Långt de flesta dagarna på sydkusten bjuder på skönt strandväder, och vattentemperaturerna närmar sig omkring de 20 grader.

Vädret under sommaren (juni, juli och augusti)
Många tror att det är enormt varmt på Gran Canaria under sommarmånaderna. Varmt är det, men inte varmare än vad det brukar vara på semesteröarna i Medelhavet. Trots det är sommarmånaderna lika med lågsäsong på Gran Canaria, då de flesta väljer just en semester i den sydliga Europa i stället. Det är nästan garanterat gott väder på sydkusten på sommaren.

Observera att ovanstående är genomsnittsbetraktningar, och man kan faktiskt uppleva vissa avvikelser under sin semester. I synnerhet under vintermånaderna är Gran Canarias väder mer växlande.