sv
Roque Nublo
Roque Nublo

Roque Nublo

Den enorma klippan Roque Nublo är den mest berömda klippan på Gran Canaria, och samtidigt öns tredje högsta punkt. Själva klippan är 67 meter hög, och toppen ligger 1,813 meter över havet. Enligt geologer skapades klippan av ett vulkanutbrott för 4,5 miljoner år sedan.

På dagar med klart väder kan man se ända till Teide på Teneriffa (se bilden härunder), som är Spaniens högsta berg. Tyvärr är det ofta molnigt på toppen, och Roque Nublo betyder passande nog motsvarande klippan i molnen. Molnen och vinden gör att det kan vara ganska kallt under den sista biten till toppen, så kom ihåg att ta med långbyxor och en tröja.

Roque Nublo Gran Canaria

Roque Nublo med Teide i bakgrunden.

Mindre erfarna vandrare kan ställa bilen på parkeringsplatsen vid La Goleta (väg GC-600). Därifrån är det 1,5 kilometers vandring till den imponerande klippan. De flesta klarar turen fram och tillbaka på ett par timmar, men det beror såklart på hur många pauser man tar för att njuta av den enastående naturen. Det är bäst att komma tidigt, gärna innan kl. 10:00, då parkeringsplatsen snabbt blir full.

Mer erfarna vandrare kan börja turen i den lilla byn Ayacata. Från kyrkan i Ayacata går turen först längs delvis markerade stigar upp till La Goleta, och sedan vidare till Roque Nublo. Svårighetsgraden för de totalt 5-6 kilometerna är medel och hela vandringen klaras normalt av på 3-4 timmar. Väl tillbaka i Ayacata finns ett par restauranger där du kan njuta av en välförtjänt måltid.

Den som vill ha fler vandringar i den vackra naturparken Nublo Rural Park kan till exempel vandra till de mindre klippformationerna Roque del Fraile och La Rana.

Karta
Parkeringsplatsen vid La Goleta ses till höger på kartan. Härifrån går vandringen till Roque Nublo överst på kartan. Mer erfarna vandrare kan starta i byn Ayacata längst ner.