sv
  • Las Palmas

  • Santa Ana katedral

  • Playa de las Canteras

  • Gamla stadsdel

  • Casa de Colón

  • Auditorio Alfredo Kraus

Las Palmas

Las Palmas kartaLas Palmas är huvudstaden på Gran Canaria – och samtidigt även ’huvudstaden’ för regionen Kanariska Öar.

Med sina 400 000 invånare kan Las Palmas bäst betecknas som en mindre storstad, och staden är perfekt för en storstadssemester på 3-4 dagars varaktighet.

För många är Las Palmas mest känd för sin otroligt vackra strand Playa de las Canteras och området bakom stranden, där det vimlar av barer, caféer och restauranger. Men Las Palmas har även annat att bjuda på. Den gamla stadsdelen La Vegueta är riktigt spännande, och det finns flertalet fina museer i staden.

Shoppinggatan nummer ett i Las Palmas är Avenida Mesa y López, där du hittar många exklusiva butiker så som Versace och Gucci, samt varuhuset El Corte Inglés. Ett av Spaniens största varuhus.

Playa de las Canteras

Stränderna i Las Palmas
Det finns två stora stränder i Las Palmas, varav Playa de las Canteras är den absolut mest kända. Det är en mycket fin, fyra kilometer lång sandstrand med det klaraste vattnet på Gran Canaria. En del går så långt, som att kalla den för Spaniens bästa och finaste strand.

En bit ut i vattnet ligger ett naturligt rev, La Barra, som blockerar vågorna. Man skall snorkla med största försiktighet vid detta rev, och endast när det är grön flagg på stranden. Bakom Playa de las Cantera går den livliga strandpromenaden med ett otal barer, caféer och restauranger.

Det är ofta surfare på vattnet, speciellt i den ena änden av stranden som kallas för ’La Cicer’. Här kan man tillbringa mycket tid på att titta på när våghalsarna surfar på stora vågor.

Las Palmas gamla stadsdel

Restauranger och nattliv
Las Palmas har ett otroligt brett urval av caféer och restauranger. Flera av de bästa restaurangerna ligger i gränderna bakom strandpromenaden. Det är möjligt att få alla typer av mat, men varför inte äta fisk, när man nu befinner sig på en ö. Vanliga fiskerätter på Gran Canaria är med svärdfisk eller havsaborre.

Barerna är ett kapitel för sig, för de flesta små barer serverar tapas. En del av dem är orienterade mot turister, medan andra besöks mest av lokalbefolkningen. I nattlivet saknas inte heller något. Det vimlar av barer, diskotek och nattklubbar. Det finns något för alla musiksmaker och åldersgrupper.

Attraktioner och aktiviteter
Den gamla stadsdelen i Las Palmas heter La Vegueta. Med sina smala gränder och historiska byggnader är den en attraktion i sig. Observera dock de många balkonger av trä, som bidrar till att göra La Vegueta till något speciellt.

Casa de Colón

Muséet Casa de Colón är en av kulturella huvudattraktioner i Las Palmas. Det är en gammal guvenörsbostad, där Christoffer Columbus påstås ha bott 1492 innan han företog sina berömda resor. Namnet på muséet kommer från att han heter Cristóbal Colón på spanska. På museet hittar man exempelvis några av de objekt som han tog med sig hem från maya- och aztekkulturer.

Ett annat känt museum är Museo Canario. Det grundades redan 1879 om visar upp Gran Canarias historia med huvudvikt på ursprungliga invånare, guancherna. Muséet visar bl.a. många av de arkeologiska fynden som gjordes på ön, härunder redskap, keramik samt smycken.

Santa Ana katedral

Katedralen i Las Palmas heter Santa Ana. Den är från 1500-talet och är en fantastisk byggnad. Från toppen av ett av tornen kan man njuta av utsikten över staden, och som likaså är ett museum.

Auditorio Alfredo Kraus

Konserthuset Auditorio Alfredo Kraus ligger vid stranden Playa de las Canteras. Det ligger i den änden, som heter La Cicer. Auditoriet bjuder på olika musikupplevelser, bl.a. spelar Las Palmas filharmonikerorkester ofta här. Det ges även operor, konserter med mera.

Karta över Las Palmas