sv
  • Las Palmas marknad

  • Las Palmas marknad

  • Gran Canaria marknad

  • Gran Canaria marknad

  • Gran Canaria marknad

  • Gran Canaria marknad

Marknader på Gran Canaria

Spanska semesteröar har generellt många marknader, och Gran Canaria är inte heller något undantag i det avseendet. Ön vimlar av marknader, speciellt i helgerna. De största marknaderna hålls i semesterorterna på sydkusten, och här är det turisterna som dominerar. De mer autentiska marknaderna äger vanligtvis rum i berglandsbyarna.

Urvalet av varor är mycket olika. På turistmarknaderna erbjuds i stort sett allt, från lokala matvaror till kläder, konsthantverk och smycken. De lokala marknaderna är ofta begränsade till färsk frukt, grönsaker, ostar, bakverk och andra livsmedel från lokala producenter.

Observera att: Om inget annat är angivet är marknaderna öppna från ca 8:00 till 14:00.

Apollo: Prisvärda vinterresor - de bästa hotellerbjudandena.
Mercado de Vegueta

Mercado de Vegueta

Las Palmas (måndag till söndag)
Las Palmas största marknad är Mercado Central De Las Palmas, som ligger i närheten av Plaza de España. Det är en marknadshall med 120 fasta bodar, och som har öppet hela dagen måndag till lördag. Här finns det slaktare, fiskhandlare, osthandlare och mycket annat.

I den vackra historiska stadsdelen Vegueta finns det två möjligheter att gå på marknad. Varje söndag är det en mysig marknad på platsen Pilar Nuevo, ofta med musik och underhållning bland vackra byggnader. Den andra möjligheten är Mercado de Vegueta, en marknadshall byggd redan 1863, och därmed den äldsta marknaden i Las Palmas. Marknaden har öppet varje dag, från måndag till lördag.

Puerto de Mogán (måndag och fredag)
Fredagsmarknaden vid hamnen i Puerto de Mogán är en av största marknader på Gran Canaria. Marknaden riktar sig till turister och marknadsstånden är dels samma som på marknaderna i Arguineguín och Maspalomas. Massor av varor av alla typer, och massor av människor.

Måndagens marknad är mindre och fokuserar mer på lokala hantverkare som säljer sina produkter.

Marknad figurer

Arguineguín (tisdag och lördag)
Arguineguíns största marknad hålls på tisdagen i området omkring Plaza Negra, och här hittar man ett mångfaldigt utbud som riktar sig till öns turister. På lördagar är det loppmarknad i Arguineguín, den hålls på Plaza de las Marañuelas, där stranden och hamnen möts.

Maspalomas, San Fernando (onsdag och lördag)
Marknaden i stadsdelen San Fernando i Maspalomas är tillsammans med marknaderna Puerto de Mogán och Arguineguín bland de största marknader på Gran Canaria. I de andra 2 städer är omgivningarna något trevligare, men varor på dessa tre marknader är i stort sett de samma.

Puerto Rico (måndag och var annan söndag)
Marknaden i Puerto Rico hålls var annan söndag. Även om marknaden ligger i öns näst största turistort, är det inte en utpräglad turistmarknad. Många av marknadsstånden säljer färska matvaror direkt från omkringliggande gårdar och lokala producenter. Från och till förekommer musik och folkdans vid marknaden, som ligger i parken vid det stora shoppingcentret.

På samma ställe är det marknad varje måndag kväll från 17:00 till 22:30, men bara under perioden oktober till mars. På denna marknad är det mest lokala hantverkare som säljer olika typer av konsthantverk m.m.

Arucas (lördag)
Arucas är en fin berglandsby med veckomarknad varje lördag. Det är omkring 100 bodar, och flera av dem säljer rommen Arehucas från byns romdestilleri. Romdestilleriet är tyvärr stängd på lördagar, men trots det är det värt att besöka den vackra gamla stadsdelen.

Idolo de Tara

Telde (lördag)
Telde är den näst största staden på Gran Canaria. Lördagens marknad är också ganska stor, men det speciella med marknaden är att den inte är överbesökt av turister. På marknaden säljes huvudsakligen lantbruksvaror och andra livsmedel från lokala producenter. Kopior av skulpturen Idolo de Tara (se bild) ses ofta på marknaden i Telde, då originalen tros vara funne i den närliggande landsbyn Tara. Idolo de Tara betraktas som fruktbarhetens gudinna.

Teror (söndag)
Marknaden i Teror var tidigare ett hemligt tips, men så är det inte längre. Den vackra byn samt de vackra omgivningarna drar många besökande till den ganska stora marknaden. Specialiteten på denna marknad är korven Chorizo de Teror, som bres ut på hembakat bröd.

San Mateo (lördag 8:00-20:00 och söndag)
Marknaden i San Mateo genomförs i en övertäckt marknadshall med omkring 100 bodar, som övervägande säljer matvaror. Det förekommer ofta levande musik.

Jinamar (söndag)
På söndagar är det marknad i byn Jinamar, som ligger något söder om Las Palmas. Trots att de flesta aldrig har hört talas om Jinamar, är det en enorm marknad med ca 300 marknadsstånd. Den besöks övervägande av lokalbefolkningen, och det betyder oftast lägre priser. Många bodar säljer kanariska nationalrätter, som kan avnjutas på plats.

Gran Canaria har många marknader. I sydkustens semesterorter finns några av de största marknader, medan man hittar de mest autentiska i berglandsbyarna inåt landet.

Gran Canaria marknad ost

Andra marknader

Aguimes: Vid den kommunala poolen – torsdag
Galdar: Plaza de Santiago – torsdag
San Bartolomé: Plaza de Santiago de Tunte – söndag
Santa María de Guía: Vid stadshuset – tisdag
Valsequillo: Calle Isla de la Gomera – söndag
Vecindario: Plaza de Sant Rafael – onsdag