sv
Gran Canaria öken

Dunas de Maspalomas

Maspalomas kartaMaspalomas öken, vars riktiga namn är Dunas de Maspalomas, är ett unikt naturområde på Gran Canarias sydspets. Ökenlandskapet är en extraordinär naturupplevelse och förståeligt nog en av Gran Canarias största turistattraktioner.

Det fascinerande sandlandskapet är lite över 400 hektar stort och blev 1994 ett naturreservat. På flera ställen kan man läsa att öknen är gjord av sand som rest med vinden från Sahara, men det är inte sant. Vinden ser dock till att öknen flyttar sig 2-5 meter västerut om året. I sanden finns det förvånansvärt nog ett förhållandevis rikt djur- och växtliv, särskilt insektsarter som annars bara finns på det afrikanska fastlandet.

Maspalomas öken

Ett bra ställe att börja ökenvandringen på är vid hotell Riu Palace Maspalomas. Här finns ett informationscenter, och ökenupplevelsen är som bäst strax söder och sydost om hotellet. Här finns nämligen i stort sett ingen växtlighet i sanden, bara vackra sanddynor med gyllene, finkornig sand.

I den nordöstra delen av öknen ligger stranden Playa del Ingles, som är en av Gran Canarias mest populära stränder. Lite söderut ligger en lång sträcka nudiststrand. I öknens andra hörn ligger stranden Maspalomas. Bakom denna finns vattenområdet La Charca där många olika flyttfåglar håller till på vintern.

Dunas de Maspalomas

Strax norr om La Charca finns möjligheten att bege sig ut på kamelsafari i öknen. Turen varar 30-35 minuter och det går en tur varje kvart, så det är inte nödvändigt att beställa tid. På kamelsafari får hela familjen en mycket speciell upplevelse, och särskilt barnen älskar att rida på kamel genom öknen.

Semesterstaden Maspalomas är perfekt för både familjer och par. Det finns många restauranger, butiker och aktiviteter. Airtours har ett bra utbud av hotell i Maspalomas, både för familjer och par.

Vår video från Maspalomas öken (Dunas de Maspalomas)

Karta över Maspalomas öken
De tre bästa ställena att starta ökenvandringen på är uppe vid Playa del Ingles, vid hotellet Riu Palace Maspalomas, eller nere i det sydvästra hörnet vid Maspalomas fyr. Kamelsafarin ligger några hundra meter norr om fyren.